Laatste wijziging: 18.7.2022
§ 1 Voorwerp van de overeenkomst
1. De verstrekker van leveringen of diensten volgens dit contract is Social Science Consulting, hierna SSC genoemd, vertegenwoordigd door de algemeen directeur.
2.informatie over het product, alsmede ondersteuning en garantie worden door SSC verstrekt.
§ 2 Algemeen: Toepassingsgebied
Deze algemene voorwaarden van SSC regelen de rechtsverhouding tussen SSC en de klant. De volgende bepalingen zijn gericht tot zowel consumenten als ondernemers. Voor zover er sprake is van afnemers, worden zowel consumenten als ondernemers bedoeld, tenzij anders is bepaald.
2. De Algemene Voorwaarden zijn exclusief van toepassing en worden de basis van elk contract met SSC als contractuele partner; SSC erkent geen voorwaarden van de klant die in strijd zijn met of afwijken van deze Algemene Voorwaarden, tenzij SSC uitdrukkelijk schriftelijk heeft ingestemd met hun geldigheid. Deze voorwaarden zijn ook van toepassing indien SSC de order van de klant zonder voorbehoud uitvoert in de wetenschap van voorwaarden van de klant die strijdig zijn met of afwijken van deze voorwaarden.
3. Alle afspraken tussen SSC en de opdrachtgever ter uitvoering van een opdracht dienen schriftelijk te worden vastgelegd. Dit geldt ook voor de annulering van deze schriftelijke vormvereiste.
4. Deze Algemene Voorwaarden zijn ook van toepassing op alle toekomstige zaken met de Klant.
5. Indien deze algemene voorwaarden gedeeltelijk ongeldig zijn of worden, tast dit de geldigheid van de overige bepalingen niet aan. Indien een ongeldige bepaling betrekking heeft op een lopende contractuele relatie, vervangen de partijen de ongeldige bepaling door een geldige bepaling die het beoogde economische succes en het doel van de overeenkomst zo dicht mogelijk benadert.
6. Naast deze Algemene Voorwaarden zijn de Bijzondere Licentievoorwaarden (EULA) van toepassing, die de klant door de installatie van de software uitdrukkelijk aanvaardt.
§ 3 Sluiting van het Contract (Aanbod, Bevestiging en Aanvaarding)
1. Een door de klant geplaatste bestelling vormt een aanbod aan ons om producten te kopen onder voorbehoud van deze Algemene Voorwaarden. Alle door de klant geplaatste bestellingen zijn onder voorbehoud van onze aanvaarding achteraf. Voorafgaand aan de aanvaarding zal een automatische ontvangstbevestiging van de bestelling van de klant worden gegenereerd in het geval van een online bestelling. Deze automatische bevestiging houdt geen formele aanvaarding van de bestelling door ons in, maar dient uitsluitend te uwer informatie. 1. De aanvaarding van uw bestelling geschiedt door verzending van de bestelde goederen.
2. Telefonisch verstrekte informatie is niet bindend. Offertes zijn alleen bindend indien dit uitdrukkelijk schriftelijk in de offerte is vermeld of indien het bindende karakter van een prijsopgave of andere informatie uitdrukkelijk op de elektronische bestelpagina is vermeld.
§ 4 Waarborgen door de klant
De klant garandeert dat alle door hem in de productbestelling verstrekte informatie in alle wezenlijke opzichten actueel en juist is en dat deze informatie voor ons toereikend is om zijn productbestelling uit te voeren. Extra kosten die SSC maakt als gevolg van onjuiste/onvolledige adresgegevens zijn voor rekening van de klant.
§ 5 Prijzen en betalingsvoorwaarden
Tenzij anders vermeld in de orderbevestiging of in de als bindend aangeduide informatie op de orderpagina, zijn alle prijzen die op de internetpagina's van SSC worden weergegeven, in de valuta die op de website is aangegeven.
1. Alle vermelde prijzen zijn onder voorbehoud van typefouten en andere vergissingen.
2. Tenzij anders vermeld, zijn de vermelde prijzen exclusief belasting over de toegevoegde waarde (deze zal afzonderlijk op de factuur worden vermeld tegen het wettelijke tarief op de dag van de facturering). Bij elektronische levering worden geen leverings- en transportkosten in rekening gebracht; bij levering op gegevensdragers zijn de leverings- en transportkosten in de prijs inbegrepen.
3. betalingen moeten worden verricht via de op de website vermelde methoden; voor andere betalingsmethoden is onze voorafgaande toestemming vereist.
4. De aftrek van een korting vereist een voorafgaande afzonderlijke overeenkomst.
5. Behoudens andersluidende vermelding in de orderbevestiging dient het factuurbedrag zonder aftrek binnen de 10 werkdagen na ontvangst van de factuur te worden betaald.
Indien de Klant in gebreke is met betaling, is SSC gerechtigd vertragingsrente te vorderen. Indien de Klant een consument is, bedraagt de rente 5 (vijf) procentpunten boven de basisrentevoet. Indien de Klant een ondernemer is, bedraagt de rente 8 (acht) procentpunten boven de basisrentevoet. Indien SSC een hogere vertragingsschade kan bewijzen, is SSC gerechtigd deze te vorderen. De Klant is gerechtigd aan SSC te bewijzen dat SSC geen schade of een aanzienlijk lagere schade heeft geleden als gevolg van de vertraagde betaling.
7. De afnemer heeft slechts recht op verrekening indien zijn tegenvorderingen rechtsgeldig zijn vastgesteld, onbetwist zijn of door SSC zijn erkend. De Klant is slechts gerechtigd een retentierecht uit te oefenen voor zover zijn tegenvordering op dezelfde contractuele verhouding berust.
8. Nakoming van overeengekomen levertijden of -verplichtingen veronderstelt de tijdige en behoorlijke nakoming van de verplichtingen van de Klant.
9. Indien de opdrachtgever in verzuim is met de aanvaarding of indien hij andere verplichtingen tot medewerking schendt, is SSC gerechtigd de door SSC geleden schade, inclusief eventuele extra kosten, te vorderen. In dit geval gaat het risico van toevallig verlies of toevallige beschadiging van het voorwerp van de overeenkomst eveneens over op de klant op het ogenblik dat deze in gebreke blijft met de aanvaarding.
§ 6 Eigendomsvoorbehoud
1. SSC blijft eigenaar van het voorwerp van het contract tot de volledige betaling van alle vorderingen die uit het leveringscontract voortvloeien, met inbegrip van eventuele nevenvorderingen (bv. wisselkosten, financieringskosten, rente, enz.). In geval van gedrag van de klant dat in strijd is met het contract, met name in geval van betalingsverzuim, is SSC gerechtigd het voorwerp van het contract terug te nemen, alsmede de nog niet geleverde delen van het voorwerp van het contract te behouden. Het terugnemen van het voorwerp van de overeenkomst door SSC houdt geen terugtrekking uit de overeenkomst in, tenzij SSC dit uitdrukkelijk schriftelijk heeft verklaard. De inbeslagneming van het voorwerp van de overeenkomst door SSC houdt altijd een terugtrekking uit de overeenkomst in. Nadat SSC het voorwerp van de overeenkomst heeft teruggenomen, is zij gerechtigd dit te gelde te maken; de opbrengst van de gelde gemaakte goederen dient te worden verrekend met de schulden van de klant - onder aftrek van de werkelijke kosten van de gelde gemaakte goederen.
2. De klant is verplicht SSC onmiddellijk op de hoogte te stellen in geval van inbeslagneming of andere interventies door derden, zodat SSC een rechtszaak kan aanspannen overeenkomstig § 771 ZPO (Duits Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering). Voor zover de derde niet in staat is om SSC de gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten van een succesvolle vordering conform § 771 ZPO te vergoeden, is de klant aansprakelijk voor de door SSC geleden schade.
3. De klant is gerechtigd het voorwerp van de overeenkomst in het kader van de normale bedrijfsuitoefening door te verkopen; hij draagt echter reeds nu alle vorderingen ter hoogte van het openstaande factuurbedrag (incl. BTW), die hij door de doorverkoop op zijn afnemers of derden heeft verkregen, aan SSC over. De Klant blijft ook na de overdracht gemachtigd om deze vordering te innen. De bevoegdheid van SSC om de vordering zelf te innen, blijft hierdoor onaangetast. SSC verbindt zich er echter toe de vordering niet te innen zolang de klant zijn betalingsverplichtingen uit de geïnde opbrengsten nakomt, niet met de betaling in gebreke is en er met name geen aanvraag tot opening van een insolventieprocedure is ingediend of er geen staking van betalingen is. In dat geval kan SSC echter eisen dat de klant SSC informeert over de gecedeerde vorderingen en hun debiteuren, alle informatie verstrekt die nodig is voor de inning, de relevante documenten overhandigt en de debiteuren (derden) informeert over de cessie.
4. SSC verbindt zich ertoe de zekerheden waarop SSC recht heeft op verzoek van de klant vrij te geven voor zover de realiseerbare waarde van de zekerheden de te waarborgen vorderingen met meer dan 20% overschrijdt; de keuze van de vrij te geven zekerheden berust bij SSC.
§ 7 Levering, leveringstermijn
1. De levering van de bestelde goederen geschiedt overeenkomstig de desbetreffende leveringsinformatie op onze internetpagina's. 2. de bestellingen worden in de regel binnen de overeengekomen termijn geleverd.
2. Bestellingen worden gewoonlijk binnen drie werkdagen na ontvangst verwerkt. In geval van toegenomen vraag of knelpunten bij de levering kan de leveringstermijn zo nodig worden verlengd.
3. Voor zover software langs elektronische weg aan de klant wordt aangeboden, in de vorm van een downloadlink voor het downloaden van de software van onze servers, is de klant verplicht de software af te halen. Na ontvangst van de nodige gegevens beslist alleen de klant of en wanneer hij de software downloadt.
§ 8 Toepassingsgebied van de software
1. De op basis van deze voorwaarden verworven software, met inbegrip van alle onderdelen, in het bijzonder de symbolen, is eigendom van SSC en wordt beschermd door nationale en internationale auteursrechten en andere industriële eigendomsrechten.
2. De klant krijgt een eenvoudig en eeuwigdurend gebruiksrecht op de door hem opgeroepen of bestelde software. Buiten deze toekenning van rechten zijn de bijzondere licentievoorwaarden (EULA) van toepassing, die de klant bij ontvangst van de software uitdrukkelijk aanvaardt. Indien er aanvullende licentievoorwaarden zijn die het gebruik van de software regelen, worden deze vermeld in een afzonderlijke, schriftelijke softwareovereenkomst die door SSC of een gemachtigde vertegenwoordiger van SSC wordt gesloten.
3. De Klant het recht heeft om de Software te installeren in het aangekochte aantal licenties (het aantal aangekochte licenties wordt vermeld op de factuur of in een afzonderlijk softwarecontract). Bovendien hebt u het recht om één (1) reservekopie van de software te maken. Dit moet als zodanig worden aangegeven. SSC kan eisen dat alle verdere onwettig geproduceerde of verspreide kopieën of kopieën bestemd voor onwettige verspreiding worden vernietigd. 4.
4. De aankoop van één licentie elk recht geeft op installatie en gebruik van de software op één gegevensverwerkende eenheid, ongeacht of dit een werkstation of een laptop is. Installatie op één werkstation en één laptop tegelijk is in afwijking van bovenstaande bepaling toegestaan, indien de klant eigenaar is van zowel het werkstation als de laptop en gewaarborgd is dat in beide gevallen slechts één van de geïnstalleerde versies door de klant kan worden gebruikt.
5. Een licentie mag alleen worden geïnstalleerd op een gegevensverwerkingseenheid die niet als server wordt gebruikt. Indien de software in een netwerk wordt gebruikt, wordt een licentie verkregen voor elke gegevensverwerkende eenheid.
6. De software mag niet worden doorgegeven of doorverkocht zonder toestemming van SSC. U mag de Software (inclusief alle eerdere versies en reservekopieën) echter permanent overdragen, op voorwaarde dat u alle documentatie en media overdraagt, geen kopieën behoudt en ervoor zorgt dat deze Licentieovereenkomst van toepassing is. SSC moet per e-mail in kennis worden gesteld van de definitieve overplaatsing, met vermelding van de overnemer. In geval van overdracht van de software aan een derde, dient de klant onmiddellijk elk verder eigen gebruik van de software stop te zetten en het programma volledig van zijn computer te verwijderen. Het leasen van de software is niet toegestaan.
7. De klant mag geen auteursrecht-, handelsmerk-, eigendoms- of andere vermeldingen die op de gegevensdragers, in het programma of in de documentatie zijn aangebracht, wijzigen of verwijderen. De in de software geïntegreerde symbolen mogen alleen worden gebruikt in het kader van het normale, contractuele gebruik van de software. Het afzonderlijke gebruik of de exploitatie van de symbolen is uitdrukkelijk verboden.
8. De software of delen van de software niet mogen worden gekopieerd, gewijzigd, hertaald of geïntegreerd in andere programma's zonder de uitdrukkelijke toestemming van SSC.
9. De rechten van de klant op de software zijn voorbehouden.
9. de rechten van de klant op de software vervallen indien hij de bovenstaande gebruiksvoorwaarden of de bijzondere licentievoorwaarden (EULA) schendt. In dat geval is hij verplicht de software volledig te retourneren.
§ 9 Vergunningsvoorwaarden naar vergunningstype
1. Enkele licentie - Deze licentie mag slechts op één enkele computer en een bijbehorende laptop worden geïnstalleerd, op voorwaarde dat deze ALTERNATIEF op de computer wordt gebruikt. Beide installaties mogen niet tegelijkertijd worden gebruikt.
2. Netwerklicentie - Deze maakt gelijktijdig gebruik van de software binnen een netwerk binnen een gebouw mogelijk. Het aantal in het netwerk aangesloten computers doet er niet toe.
3. Academische licenties - deze mogen worden gebruikt in academische instellingen zoals scholen voor algemeen onderwijs en universiteiten; commercieel gebruik is uitgesloten en leidt tot schadeclaims van 5000 euro per geval.
§ 10 Garantie, uitsluiting van aansprakelijkheid
1. De verwerving en het gebruik van de Software is onderworpen aan de wettelijke garantie volgens de volgende bepalingen: SSC garandeert in het geval van een aankoop van consumptiegoederen gedurende 24 maanden vanaf de levering dat de Software de overeengekomen kwaliteit heeft op het moment van de overdracht van het risico. In wezen moet de software voldoen aan de toepasselijke gebruikersdocumentatie en moeten de gegevensdragers (indien de software daarop is aangeschaft) en de gebruikersdocumentatie (indien beschikbaar) vrij zijn van materiaal- en fabricagefouten. 2.
2. De consument eerst recht heeft op nakoming achteraf. Als aanvullende prestatie kan de Klant, naar zijn keuze, de opheffing van het gebrek of de levering van een gebrekvrije zaak eisen. SSC heeft echter het recht de gekozen aanvullende prestatie te weigeren indien deze slechts met onevenredig hoge kosten mogelijk is en de andere soort aanvullende prestatie zonder aanzienlijke nadelen voor de consument overblijft. Als het defecte artikel gratis moet worden vervangen, moet het defecte artikel worden teruggezonden. Indien de aanvullende prestatie mislukt, kan de klant in beginsel een verlaging van de koopprijs (korting) of de ontbinding van de overeenkomst (herroeping) eisen na het stellen van een redelijke termijn.
3. De garantierechten van de Klant - voor zover hij een handelaar is - veronderstellen dat hij naar behoren heeft voldaan aan de plichten tot inspectie en kennisgeving van gebreken die hij volgens § 377 HGB (Duits Wetboek van Koophandel) verschuldigd is. In dit geval garandeert SSC gedurende zes (6) maanden dat de software de overeengekomen kwaliteit heeft (volgens lid 1). Indien de afnemer bij gebreke van de overeengekomen kwaliteit niet binnen een redelijke termijn een foutloos object van SSC geleverd krijgt, is de afnemer gerechtigd vermindering van de prijs of ontbinding van de overeenkomst te vorderen.
4. Voor zover de klant aanspraak kan maken op vergoeding van de schade in plaats van de prestatie die door de nalatigheid van SSC is veroorzaakt, is de aansprakelijkheid van SSC beperkt tot vergoeding van de voorzienbare, typisch optredende schade; in de regel moet dit worden gelijkgesteld met de betaalde licentievergoeding.
5. De aansprakelijkheid van SSC is beperkt tot die schade die is veroorzaakt door grove nalatigheid of opzettelijk gedrag of door verwijtbare schending van wezenlijke verplichtingen van deze overeenkomst door SSC. Indien de schending van een essentiële contractuele verplichting door SSC niet te wijten is aan grove nalatigheid of opzettelijk wangedrag, is de aansprakelijkheid van SSC beperkt tot dergelijke typische schade of dergelijke typische omvang van schade die redelijkerwijs te voorzien was op het moment van het sluiten van de overeenkomst.
Tot de essentiële verplichtingen van de Cliënt behoort het maken van back-ups van de verwerkte gegevens met redelijke tussenpozen, maar ten minste eenmaal per dag na het einde van een werksessie. Een inbreuk op deze verplichting wordt beschouwd als medeplichtige nalatigheid.
6. SSC is niet aansprakelijk voor de functies van de software die voldoen aan de specifieke eisen van de klant of die samenwerken met componenten in de specifieke hardwareconfiguratie bij de klant. De keuze, de installatie en het gebruik van de juiste software, alsmede het bereiken van de gewenste resultaten zijn de verantwoordelijkheid van de Klant.
7. Elke garantie en aansprakelijkheid is uitgesloten voor gevolgen veroorzaakt door wijzigingen aangebracht door de klant of een derde aan de goederen of door onjuiste behandeling of onjuiste bediening van de goederen.
8. SSC is niet aansprakelijk voor het herstel van gegevens, tenzij SSC het verlies opzettelijk of door grove nalatigheid heeft veroorzaakt en de klant ervoor heeft gezorgd dat een gegevensback-up is gemaakt, zodat de gegevens met een redelijke inspanning kunnen worden gereconstrueerd.
9. SSC is voorts niet aansprakelijk voor schade die niet aan de software zelf is toe te schrijven; in het bijzonder is SSC niet aansprakelijk voor het verlies van gegevens, voor gederfde winst of andere financiële verliezen van de klant die toe te schrijven zijn aan het gebruik van de producten. 10.
10. De bovenstaande aansprakelijkheidsbeperkingen gelden niet voor vorderingen van de klant, indien de schade berust op opzet, grove nalatigheid of het ontbreken van een gegarandeerde eigenschap, schending van wezenlijke contractuele verplichtingen, vertraging in de uitvoering, onmogelijkheid, evenals vorderingen volgens §§ 1, 4 van de productaansprakelijkheidswet. In deze gevallen is de aansprakelijkheid echter beperkt tot vergoeding van de ten tijde van het sluiten van de overeenkomst voorzienbare typische schade. De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van SSC voor software of systemen die niet het voorwerp van deze overeenkomst vormen, zijn uitgesloten.
11. Voor zover de aansprakelijkheid van SSC uitgesloten of beperkt is, geldt dit ook voor de persoonlijke aansprakelijkheid van de werknemers, vertegenwoordigers en plaatsvervangende agenten van SSC.
§ 11 Plaats van uitvoering, bevoegde rechter, scheidbaarheidclausule
1. Voor overeenkomsten met kooplieden, publiekrechtelijke rechtspersonen of publiekrechtelijke speciale fondsen is de plaats van uitvoering voor levering en betaling alsmede de plaats van bevoegdheid de zetel van SSC in Osnabrück, Duitsland.
2. Indien de klant geen algemene bevoegde rechtbank in Duitsland heeft of indien hij na het sluiten van de overeenkomst zijn woonplaats of gebruikelijke verblijfplaats uit het geldigheidsgebied van de Bondsrepubliek Duitsland verliest, is onze vestigingsplaats de bevoegde rechtbank. Dit geldt ook indien de woonplaats of de gewone verblijfplaats onbekend is op het tijdstip waarop de vordering wordt ingesteld.
3. Het verzoek wordt ingediend bij het Gerecht van eerste aanleg. Het recht van de Bondsrepubliek Duitsland is van toepassing. De bepalingen van het Verdrag van Wenen inzake internationale koopovereenkomsten betreffende roerende zaken (CISG) van 11.04.1980 zijn niet van toepassing.
4. De bepalingen van het Verdrag van Wenen inzake internationale koopovereenkomsten betreffende roerende zaken (CISG) zijn niet van toepassing.
De rechten en verplichtingen voortvloeiende uit een tussen partijen op basis van deze voorwaarden gesloten overeenkomst kunnen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van SSC niet aan derden worden overgedragen.
5. Indien een bepaling van deze voorwaarden of een bepaling in het kader van andere overeenkomsten ongeldig is of wordt, tast dit niet de geldigheid van alle andere overeenkomsten of bepalingen aan. In plaats van de onwerkzame bepalingen is de wettelijke bepaling van toepassing.